top of page

HVAD ER TERAPI?

Hvad er psykoterapi og hvad er en psykoterapeut? Læs herunder
Hvad er psykoterapi?

(Citeret i uddrag fra Psykoterapeutforeningen)

Psykoterapi er en behandling, der består af regelmæssige samtaler hos en uddannet psykoterapeut gennem kortere eller længere tid. Der er tale om en relation mellem to parter, klienten og terapeuten. Begge deltager i arbejdet, men det er klientens livssituation, som det terapeutiske arbejde drejer sig om.

Psykoterapi er en videnskabelig baseret psykologisk behandlingsmetode. Denne blev oprindeligt udviklet af Sigmund Freud omkring 1900-tallet. Metoden blev betegnet psykoanalyse. Siden er psykoanalysen blevet videreudviklet af mange forskellige psykoterapeuter.

Med tiden er der opstået forskellige psykoterapeutiske retninger, hvoraf de vigtigste overordnede hovedretninger er den psykoanalytisk/psykodynamiske, den eksistentialisk/humanistiske, den systemisk/strukturelle og den kognitivt/adfærdsterapeutiske.

Efterhånden blev der også udviklet flere forskellige metoder inden for de forskellige retninger: kropsorienteret, oplevelsesorienteret, jungiansk analyse, familieterapi, drømmeanalyse, gestaltterapi osv. Mange psykoterapeuter har kendskab til flere retninger og metoder.

Man kan gå i terapi som individuel klient, man kan gå i parterapi, deltage i gruppeterapi eller familieterapi.

Hvad er en psykoterapeut?

En psykoterapeut er en person, der bruger psykoterapi som behandlingsmetode. Men hvis psykoterapeuten er medlem af Psykoterapeutforeningen (MPF), garanterer foreningen, at psykoterapeuten oven i sin grunduddannelse har en grundig psykoterapeutisk efteruddannelse omfattende egenterapi, supervision og teori.

En psykiater er en læge med specialistuddannelse i psykiatri (behandling af psykisk syge). En psykiater kan ordinere medicin. Flere og flere psykiatere tager en psykoterapeutisk efteruddannelse.

En psykolog (cand. psych.) har en universitetsuddannelse i psykologi. Dette er hovedsageligt en teoretisk uddannelse, som ikke inkluderer en psykoterapeutisk uddannelse. Mange psykologer efteruddanner sig i psykoterapi.

En psykoanalytiker er en psykoterapeut, som udøver en bestemt form for psykoterapi, nemlig psykoanalyse. Psykoanalytikere kan lige som andre psykoterapeuter have forskellige grunduddannelser.

bottom of page